办公

Completed : CCTV Headquarters in Beijing / OMA

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2017-03-02 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

Photo ? OMA by Iwan Baan 非常感谢OMA将项目介绍和项目图片授权建筑共享平台发行。 Appreciation ...


Completed : CCTV Headquarters in Beijing / OMA
Photo ? OMA by Iwan Baan



非常感谢OMA将项目介绍和项目图片授权建筑共享平台发行。
Appreciation towards OMA for providing the following description:



Completed : CCTV Headquarters in Beijing / OMA
Photo ? OMA by Iwan Baan



Beijing, 16 May 2012 – OMA participated in the official construction
completion ceremony for the China Central Television (CCTV) Headquarters in
Beijing, which will start to be used later this year. Designed by OMA as a
reinvention of the skyscraper as a loop, construction on the building began in
2004. At approximately 473, 000m2, CCTV – accommodating TV studios, offices,
broadcasting and production facilities – is OMA’s largest ever project and
its first major building in China.
CCTV defies the skyscraper’s typical quest for ultimate height. Rising from a
[建筑图jianzhutu.com支持自助投稿啦]
common platform, two towers lean towards each other and eventually merge in a
perpendicular, 75- metre cantilever. The design combines the entire process of
TV-making – formerly scattered in various locations across the city – into a
loop of interconnected activities.
The structure of the CCTV Headquarters, and the forces at work within it, is
visible on its fa?ade: a web of diagonals that becomes dense in areas of
greater stress, looser and more open in areas requiring less support. The
fa?ade itself becomes a visual manifestation of the building’s structure.
Rem Koolhaas commented: “I am very happy, after years of intense
collaboration, that the CCTV building will soon begin to perform its role in
the way it is intended.”
The CCTV project was led by OMA / Rem Koolhaas, former OMA partner Ole Scheeren
(until 2010), OMA partner David Gianotten and project manager Dongmei Yao in
close collaboration with partners Shohei Shigematsu, Ellen van Loon and Victor
van der Chijs. The design team consisted of project architects Anu Leinonen,
Charles Berman and Adrianne Fisher together with a team of over 100 architects
from OMA.
The structural and MEP design was provided by Cecil Balmond and Arup, while
ECADI (East China Architectural Design & Research Institute) functioned as the
Local Design Institute. Design Consultants included Front INC, Inside/Outside,
DHV, DMJMH+N, Lerch Bates & Associates, LPA, Sandy Brown Associates and Romano
Gatland NY.

Completed : CCTV Headquarters in Beijing / OMA
Photo ? OMA by Philippe Ruault



About OMA
OMA is a leading international office practicing architecture, urbanism and
cultural analysis. Dedicated for over 30 years to the design and realization of
buildings and masterplans, OMA is led by seven partners – Rem Koolhaas, Ellen
van Loon, Reinier de Graaf, Shohei Shigematsu, Iyad Alsaka, David Gianotten and
Managing Partner Victor van der Chijs – and sustains an international practice
with offices in Rotterdam, New York, Beijing, Hong Kong and soon Doha, with
around 340 employees.
AMO, the counterpart to OMA’s architectural practice, is a research studio and
advisory service working in areas beyond the traditional boundaries of
architecture, including media, politics, sociology, renewable energy,
technology, fashion, art, curating, publishing and design.
OMA Asia was established in 2006 in Beijing. The Beijing office now oversees
the construction of the Television Cultural Centre adjacent to the CCTV
Headquarters. OMA’s Hong Kong office, established in 2009, oversees
construction on the Taipei Performing Arts Center, Chu Hai College in Hong Kong
and the Shenzhen Stock Exchange.

Completed : CCTV Headquarters in Beijing / OMA
Photo ? OMA by Philippe Ruault



OMA 设计的中央电视台新台址主楼竣工
北京,2012 年 5 月 16 日 – OMA 在北京参加了中央电视台新台址主楼 (CCTV) 竣
工仪式, 标志着大楼建造完成,并将于年底启用。OMA 的设计重新定义了摩天大楼的新类
型,这座环形 建筑于 2004 年动工兴建。CCTV 新址大楼面积约为 473, 000 平方米,包
含电视演播室﹑办公 室﹑广播和制作设施,是 OMA 迄今为止规模最大的项目,也是 OMA
在中国建成的首个主要项 目。
CCTV 新址大楼改写了摩天大楼一味追求高度的模式,两座塔楼从一个共同的基座拔地而
起, 相互倾斜,在空中合拢,形成一个出挑 75 米的巨大的直角悬臂。大楼的设计将以往
分布于城 市中各个区域的电视制作的不同功能,完整紧密地组织在一个环状结构之中。
CCTV 新址大楼的结构及其受力通过幕墙体现:连续的空间网筒结构在受力较大的部分构件
比 较密集,而在受力较小的部分相对疏朗。幕墙本身成为对大楼结构的视觉表达。
雷姆?库哈斯说:“我非常高兴,经过各方多年来的紧密合作,随着今天的竣工仪式,中央
  • 共3页:
  • 上一页
  • 1
  • 2
  • 3
  • 下一页
  • 转载请注明出处。

    上一篇:In Process:Raffles City, Hangzhou / UNStudio
    下一篇:Taller S-AR / Stacion ARquitecture

    1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

    相关文章
    • 科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

      科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

    • 林中工作室 / Selgascano

      林中工作室 / Selgascano

    • 清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

      清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

    • 捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

      捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

    您所在的位置:建筑图设计网 > 办公栏目