办公

Home-Office In Formentera / Marià Castelló

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2017-03-02 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

这栋建筑为一对夫妇设计,主要功能是住宅和办公。滑动的墙壁隔断对各个功能空间进行 分区,并创造各个私密空间,让建筑具备多功能性和灵活性。 ...


Home-Office In Formentera / Marià Castelló


这栋建筑为一对夫妇设计,主要功能是住宅和办公。滑动的墙壁隔断对各个功能空间进行
分区,并创造各个私密空间,让建筑具备多功能性和灵活性。
建筑位于的内陆小岛上有着无边无际的小麦和青稞田。附近还有小树林以及石墙片段,古
老的教堂。独一无二的环境让建筑有着不可复制性。建筑师避开公共环境,为夫妇打造一
个避难所。建筑靠近树林,一端迎向阳光,面对前方开阔的自然花园。白色的方形建筑仿
佛是一个漂浮在这里的关卡,联系了人造世界和自然世界。
主材为混凝土和热粘土。室内家具陈设的设计同建筑气质一致。

非常感谢Marià Castelló将项目介绍和项目图片授权建筑共享平台发行。
Appreciation towards Marià Castelló for providing the following description:


Home-Office In Formentera / Marià Castelló
01. PLACE
Es Pujol de s’Era is a fairly representative fragment of the inland landscape
[建筑图jianzhutu.com支持自助投稿啦]
of the island of Formentera. It comprises 33,022 square metres of wheat and
barley fields, a small wood of common and Phoenician juniper and rosemary, and
dry-stone walls on a practically flat topography.
The intervention seeks refuge among the existing vegetation and a fragment of
dry-stone wall. These two conditions draw out the dimensions, the orientation
and the height of a construction of austere geometry that bears some relation
to the architectural tradition of Formentera.
A traditional dry-stone wall establishes the alignment in the territory and
becomes part of the northern elevation of the building, at the same time
setting it in the landscape. An old chapel built over an underground water
cistern marks out the building’s longitudinal axis and is a constant reference
of dialogue/tension, both in the exterior and the interior.
This is an architecture that seeks context by means of relations with its
surroundings, shunning mimesis.
02. PROGRAMME
The north-south orientation of the proposal generates a duality that was
required by the programme and that the ground plan radi- cally synthesizes:
segregation of the more public activity from private life.
The north side is the most exposed; it is clearly visible from kilometre 2.3 on
the Camí Vell de la Mola, the main approach route.
On the north side there is a small architec- ture studio, repeated on the south
side in the form of a space of identical dimensions, designed as a small
dwelling-refuge for a couple.
As well as seeking sunlight, the orienta- tion of the refuge responds to the
desire to appropriate the small wood of common and Phoenician juniper and
rosemary that extends like a native garden, requiring no transformation or
maintenance, and gener- ates a high level of privacy.
Between the studio and the dwelling is a nucleus of services that separates
work from private life: bookshelves, files, bath- room, kitchen, beds,
cupboards, installa- tions and two sliding walls to divide up the two main
areas and create more intimate spaces, such as an annexed office or a guest
room. This makes the house both flexible and multifunctional.
The envelope containing the programme (12×12 m) extends in the two main direc-
tions, generating spaces of transition that are vital in these latitudes.
03. MATTER
The volume is defined by an envelope of rendered thermo-clay masonry and
reinforced concrete. An extruded section represents the only part where masonry
is used on the site. The other interior and exterior facings were dry
assembled, using glass and iroko timber.
A small setback around the edge in section creates the sensation that the
building is floating over the site. This is the transition between an
artificial world and the pre- existing organic environment.
The side openings are conceived as slashes that rend the fa?ade from top to
bottom, fragmenting the east and west elevations and giving them a smaller
“grain”.
With the idea of obtaining greater sobriety and harmony, the auxiliary elements
and furnishings were specially designed, using the same materials employed for
the dry-as- sembled elements of internal division.
Home-Office In Formentera / Marià Castelló
location: Camí Vell de la Mola km. 2,3. Formentera. SPAIN
promoter: Marià Castelló Martínez
Architect: Marià Castelló Martínez
building engineer: Agustí Yern Ribas + Albert Yern Ribas
structure: Albert Yern Ribas, José Antonio Molina, Salvador Soteras y Agustí Yern
collaborators: Marga Ferrer, Laura Tur, Carmen Martínez, Josep Castelló, Catalina Verdera,
Jaume Luís, Segundo García, Pep Yern y Belén Molina.
builder: Construccions Pep Sala SL
finishes: Can Guirau SL – Alfredo Juan
project: 2004-2011
end of work: 2011
surface: 201 m2
  • 共2页:
  • 上一页
  • 1
  • 2
  • 下一页
  • 转载请注明出处。

    上一篇:Kirchplatz Office and Residence
    下一篇:Update:Australia House / Andrew Burns Architect

    1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

    相关文章
    • 科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

      科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

    • 林中工作室 / Selgascano

      林中工作室 / Selgascano

    • 清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

      清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

    • 捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

      捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

    您所在的位置:建筑图设计网 > 办公栏目