办公

Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa(2)

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2017-03-02 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

▽ 一层门厅空间,entrance hall at the first floor ▽ 门厅上方空间,space above entrance hall ▽ 二层办公空间,office at the second floor “正负空间”...


Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
▽ 一层门厅空间,entrance hall at the first floor
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
▽ 门厅上方空间,space above entrance hall
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
▽ 二层办公空间,office at the second floor
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa

“正负空间”窗 “Positive/Negative Space” Window
细节方面,建筑师除了在二层南侧的砖墙上新开了窗洞并扩大了北侧窗洞以改善采光、通风以外,还利用建筑外墙墙体较厚的特点设计了一种多用窗。
[建筑图jianzhutu.com支持自助投稿啦]
改造后的每个窗户分为正、负空间两个部分:室内正空间的玻璃窗安装在窗套外侧,窗台可作为置物空间使用;室外负空间的可开启玻璃窗安装在窗套内侧,方便开窗通风的同时也可减少潲雨的可能性。施工完成后,黑色喷漆钢板做成的窗套与刷白的砖墙形成了精致与粗糙的鲜明对比。
For the purpose of improving lighting and ventilation, except newly opened window holes and enlarged ones on the brick wall of second floor, a new multi-purpose window featuring the thickness of the external wall of the building is devised by the architects.
After reconstruction, each window of the building is divided into two parts including positive and negative space: the glass of positive indoor part, installed on the outer side of window frame, where the sill is applicable to compartment space; on the other hand, the glass of negative outdoor space on the inner side make window easier to be opened and reduce the possibility of rainwater entering.
On the fa?ade, the delicate window frame made of black steel sheet stands in a contrast to the rough whitewashed brick wall.
▽ 大窗户和黑色的窗套,big windows and the black window frame
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa

与庭院相伴 Accompanied by Courtyard
不久的未来,办公楼北侧将规划出一个三角形庭院供公司内部使用,因此,建筑师将建筑北侧砖墙上的一扇窗户改造成了门洞,届时可方便员工从办公区直接进入到院子里。同时,一层附属小建筑还加设了卫生间、厨房以及休息室等功能,其中,厨房直接通向庭院。天气好的时候,人们可以在厨房简单地加工完食品、酒水,拿到院子里就餐甚至举行小型的派对活动。
In the near future, a triangular courtyard will be planned on the north side of the architecture for the use of company. Therefore, the architects transformed a window on the north side into doorway that gives access from the office area directly to the yard.
At the same time, on the first floor, living spaces such as bathroom, kitchen and lounge are added into the affiliated building. When the weather is good, staff can simply process foods and prepare drinks in the kitchen, then take out in courtyard to eat or even hold small parties.

一些遗憾 Some Regrets
在设计方案中,建筑内部大范围的使用了木条装饰,原本想要回收旧木头,把其坏掉的部分裁掉循环再利用,让失去生命和功能的木头重新具有意义,但由于工期原因最后还是选择了新木头;出于成本的考量,室内入口处的植物墙也未能实现;另外,前台上方的彩虹天窗也被物业禁止施工,这些皆为设计中的一些遗憾。
The design is supposed to use a great number of timber battens for interior decoration. The original idea was to recycle old wood, by cutting broken part to give its second life. However due to the schedule reasons of construction, the client finally chose brand-new battens.
In addition, for long-term cost considerations, the green wall located at reception area is not realized at last, the property management prohibited the additional rainbow skylight at the atrium of entrance.
Above, these are some regrets in this renovation project.
▽ 改造前建筑,building before the renovation
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
▽ 总平面图,site plan
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
▽ 建筑平面,plans
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Pa
  • 共3页:
  • 上一页
  • 1
  • 2
  • 3
  • 下一页
  • 转载请注明出处。

    上一篇:Citylights by Dominique Perrault Architecture
    下一篇:de Alliantie HQ by Studioninedots

    1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

    相关文章
    • 科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

      科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

    • 林中工作室 / Selgascano

      林中工作室 / Selgascano

    • 清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

      清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

    • 捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

      捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

    您所在的位置:建筑图设计网 > 办公栏目