办公

有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2017-03-02 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

来自合什建筑设计工作室 的分享。Appreciation towards HAD Architecture Design Studio ...


来自合什建筑设计工作室 的分享。Appreciation towards HAD Architecture Design Studio for providing the following description:
项目位于城市的金融中心,四下高楼林立。设计师意图在穿着“正装”的混泥土与冷酷的玻璃幕墙建筑中创造一个自然、温暖、轻松、自由的办公空间。原空间有着5.4米的层高,这给设计师提供了较为自由的发挥空间。设计师通过仔细研究决定在18.6mx10.4mx5.4m室内空间里植入一栋有坡屋面的小木屋。这样原空间自然的分作了两层,上层为小办公区和艺术分享区,下层为大办公区。设计在三个方面着力,功能的复合性、平面的流动性、空间的延展性。
The project is located in the financial center. The designer intends to create a natural, warm, relaxed and uncindtrained office space among the concrete and glass-curtainwall building. The original space floor height is 5.4 meters, so the designer decides to implant a wooden cabin to divide the original space into two floors: the upperfloor would be mini office area and the art sharing area, the lower floor would be open office area. the designer work on the function complexity,the layout fluxility and the ductility of the space.
[建筑图jianzhutu.com支持自助投稿啦]
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
在平面的功能布局上意在让空间具有更多的复合性。一层设置主要为办公区,包含工作区、阅读区、会议区、接待区以及小厨房。大会议室与小厨房组合在一起,这样一来会议区可以很快变成小型宴会区,增加工作室的活跃感。阅读区与方案讨论区结合,方便了查阅资料也可以成为员工的休息和交流空间。接待区与楼梯的结合,楼梯既丰富了入口感受又直接表达了空间与交通关系。
The layout try to present more complexities of the space. The first floor is mostly office area and a small kitchen. The large meeting room is close to the small kitchen, so the meeting area can be quickly turned into a small dinning area, increasing the activity of the studio. The reading area is near the discussion area, providing convenient information access,also an area to relax and communicate. Stairs combining the reception area can enrich the entrance space and express the link between space and circulation.
▽ 一层主要办公区,the first floor is mostly office area
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
空间关系的处理是整个设计工作的重点。在平面的处理上,夹层并未铺满,而是在夹层楼板上挖出两个“天井”,一大一小,这样做的目的是改善一层的空间感受。较大“天井”上部分覆盖了三角形的木质坡屋面,通过多重三角形线性木梁的重复,辅之以灯光,形成具有一定仪式感的主体空间。屋顶下一层对应位置可以做一些关于设计、摄影或者绘画作品的展示。坡屋面位于夹层的部分利用坡度采用了退阶处理,这样既扩大了夹层的空间感受,又形成了“有台阶的屋顶”,从而具有了实际功能:坐和物品搁置,让夹层的这个部分具有了可以沙龙、游戏、和观影的功能。位于独立办公室的台阶则可以用来摆放书籍和展示收藏品。小“天井”下方是阅读区,与大“天井”由天桥相连接。天桥上可以以特殊的视角观看屋架,也可以鸟瞰办公区,同时桥上的人也成了楼下的风景,增强了空间的互动性。
The spatial relation is the focus of the design,the 2nd floor has 2 patios on it, to improve the space perception of 1st floor. The large patio is covered with wooden roof. By the multiple linear beams, supplemented with lighting, the main space get a certain sense of ceremony. The corresponding position under the roof can be use as an exhibition space. there’s aback-step processing to expand the space of the 2nd floor, form a "stepped-roof" to sit and to place objects, give the space the functions of salon, games, and movie watching. Above the reading area is the small "patio",connecting to the large "patio" by a skywalk which providing special angles to watch the roof truss and the office area. Also the people on the skywalk become a scenery for the people below, enhancing interactivity of those spaces.
▽ 一大一小两个“天井”,2 patios
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
▽ 三角形的木质坡屋面,the wooden roof
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
▽ 沙龙、游戏、和观影的功能,a place for salon, games, and movie watching
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
▽ 位于独立办公室的台阶则可以用来摆放书籍和展示收藏品,a place to sit and to place objects
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
▽ 桥上桥下互为风景,增强了空间的互动性,enhancing interactivity of the spaces
有台阶的屋顶,成都金融中心中的温馨办公室 / 合什建筑设计工作
  • 共2页:
  • 上一页
  • 1
  • 2
  • 下一页
  • 转载请注明出处。

    上一篇:湿地边的静谧花园——西溪国际 / gad
    下一篇:上海虹口SOHO / 隈研吾建筑都市设计事务所

    1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

    相关文章
    • 科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

      科研的进阶式—电子科大科研实验楼设计

    • 林中工作室 / Selgascano

      林中工作室 / Selgascano

    • 清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

      清心静意 – 福建大成设计办公室 / Dac

    • 捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

      捷克LIKO NOE生态办公楼 / Zdeněk Fr

    您所在的位置:建筑图设计网 > 办公栏目