文化

南方科技大学图书馆

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2015-09-14 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

Library of South University of Science and Technology of China 设计方:都市实践建筑事务所 位置:广东 深圳 分类:文化建筑 内容:实景照片 建筑设计负责人...

南方科技大学图书馆

Library of South University of Science and Technology of China

设计方:都市实践建筑事务所

位置:广东 深圳

分类:文化建筑

内容:实景照片

建筑设计负责人:孟岩

技术建筑师:Yao Dianbin

项目建筑师:LinYilin, Su Aidi

设计团队:Huang Zhiyi,Wang Jun, Zhu Lingli, Xie Shengfen, Li Jiajia, Chen Lansheng, Wang Yanfeng, Wen Shaowen,

摄影师:Alex Chan

 
图书馆位于校园中心,建筑立面是微微的弧形,相对于周围环境而言呈现了谦逊的姿态。日常往来于教学区和生活区的学生和教职员工们无论去往哪个方向都会经过图书馆。顺应这种动线形成了走廊系统,呈十字形贯穿建筑,借鉴了广东地区为适应炎热多雨的气候而建造的传统商业街,吸引大众走进建筑内部。南北走廊沿线室公共项目,包括主入口大厅、报告厅、社团活动室、书吧等。
 
二层走廊呈东西向,穿过书吧、天窗、多功能厅、竹园、阅览室、半户外露台,最后是东面的百树园。重叠的动线使人们可以互相见面交流;可以稍作停留读一会儿书或者参加学术活动,自然融入人们的日常生活。
 
顶层3 800㎡的无障碍空间用作开架式的阅览区。为了有助于模块化藏书区和阅览区之间的角色互换,该层的结构荷重专门为藏书区定制;柱列跨度统一为8 400×10 800mm。
 
出于种种原因,业主要求在施工前变更材料。最终,银灰色半单元式模块被按照错列样式组装起来。在十字形走廊中,桔色的高强度纤维水泥板被应用到天花板和墙壁中。桔色的应用从户外公共空间扩展到内部公共区域,吸引走廊上的人们进入建筑。

 

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

 

南方科技大学图书馆

南方科技大学图书馆
Nowadays, as books cease to be the primary carrier for the transfer of knowledge, the meaning of “The Library” is also shifting. Recognizing this, the design not only incorporates the conventional programs of libraries, but also attempts to excavate what is embedded in libraries the public nature that is closely associated with today’s society.

Located at core of the campus, the library features a slightly curved façade, maintaining a humble stance towards its surroundings. Students and teaching staff who commute between the academic area and the living area on a daily basis will always pass by the library, regardless of which direction they are heading.

Such circulation gives rise to a corridor system that crisscrosses throughout the building, referencing the traditional Cantonese commercial arcade adapted to hot and rainy climates, attracting the public to walk to the inside. Along the north-south corridor are the public programs, including the main entrance lobby, academic auditorium, association activity room, book bar, and so forth.

The corridor on the second floor extends from the west to the east—it passes by the book bar, skylight, multi-function hall, bamboo garden, reading area, semi-outdoor platform, and then finally ends at the Baishu Garden on the east. Overlapping circulation allows people to meet and communicate with each other; they can stop by to read or participate in academic activities, which will naturally become a part of their daily life.

These create opportunities for a physical library to become more lively and inviting than a virtual library. On the top floor, 3,800 square meters of clear space serves an open-shelf reading area. In order to facilitate the role exchange between the modularized book collection area and the reading area, the structural load of this floor is customized for book collection areas; the column span is unified as 8,400*10,800mm.

GRC (Glass Fiber Reinforced Concrete) was originally specified for the library façade. With the consideration of façade scale, structural load, sizes of fabricated structural components, local shading requirement, and other factors, the GRC unitized component was designed into a light and high-strength hollow module that had a dimension of 1,800*675*400mm; its hollow core was then filled with insulating materials, with mold release and curing treatment.

Due to various reasons, the client requested the material to be changed before construction. Eventually, silver grey, semi-unitized aluminum modules were assembled together in a staggered fashion. The aluminum modules were both water-proof and sunlight resistant, and were assembled following the original approach. For the crisscrossing corridors, orange high-strength fiber cement boards were applied to the ceiling and the wall. The orange color extends from the outdoor public space to the indoor public area, inviting people at the corridors to enter the building.

转载请注明出处。

上一篇:晋中市博物馆、科技馆、图书馆“三馆”建设项目概况
下一篇:房山区兰花文化休闲公园主展馆

1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

相关文章
  • 北京法国国际学校

    北京法国国际学校

  • 上海图书馆东馆方案设计

    上海图书馆东馆方案设计

  • Piarena建筑事务所设计风帆为灵感的议

    Piarena建筑事务所设计风帆为灵感的议

  • 伊拉克,阿尔及尔,库尔德斯坦博物馆 /

    伊拉克,阿尔及尔,库尔德斯坦博物馆 /

您所在的位置:建筑图设计网 > 文化栏目