新建筑

Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2017-02-28 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

来自MAT Office对的分享。 Appreciation towards MAT Office for providing the ...


来自MAT Office对的分享。
Appreciation towards MAT Office for providing the following description:

新型办公空间的拓展性探索
北京远洋新干线We+联合办公空间位于北京市朝阳区三元桥的远洋新干线D座,原为公寓楼底商,业主希望将此空间改造成为联合办公品牌——“We+”的一个联合办公和线下活动空间,同时也作为对新型办公空间的一个拓展性探索。
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space is located at Block D, Yuanyang Express, Sanyuan Bridge, Chaoyang District, which used to be bottom business section of the apartment building. The client intends to transfer this space into a brand of co-working space and offline-activity area, as well as to explore the possibility of future workplace.

▽ 1F
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

灵活多变的共享空间模式
北京远洋新干线We+联合办公空间建筑面积约800平方米,分为首层、二层和地下层。建筑师在项目初期,采用研究导入设计的方式,通过大量调研和案例分析,从该联合办公空间的类型、模式需求方面与业主进行探讨,从而得出了一个灵活多变的共享空间模式。
This Co-working Space covers an area of about 800 square metre, divided into first level, second level and underground level. At the beginning stage of the project, a research -based design method was introduced in by the architects, with large amount of case studies and precedent analyses, which approached to the solution of a flexible space-sharing model.

▽ AXO 轴测图
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

“图书馆”式的空间体验 + “展览”
最终完成的设计给人们带来了一种“图书馆”式的空间体验:在首层空间中,传统的门厅—走廊——办公室布局已经不复存在,取而代之的,是一个完全开敞式的流动空间,吧台提供着联合办公空间最基本的管理和服务;大讨论桌除了团队工作之外,还可以作为共享的办个人办公使用;卡座区则有着更多的私密性,适合两三人的小组工作和讨论;如果你不想被来往的人们所干扰,还可以一头埋进工作站中专注手头的工作……总之,建筑师将大学图书馆的空间使用方式代入到了该联合办公项目中:你可以在这里任意选择最需要的使用空间。
除了“图书馆”式的体验之外,该联合办公空间还采取了“展览”的方式进行设计:联合办公空间的入驻者多为创业阶段的中小型团队,团队的产品、发布、展示、乃至销售也是进行此类空间设计时需要考虑的功能要求。于是,建筑师在首层植入了四个展示模块单元和一整面的展示墙为创业团队提供展示空间。此时,联合办公不仅仅是办公团队的入驻,也可以是创业团队产品的入驻。
The final design brings in a library-like space experience: On the first level, the traditional lobby-corridor-office layout no longer exists, but a widely-open space instead, a bar counter provides basic management and service to the co-working space; The big discussion table serves for both groups and individuals; More privacy can be found in booth area, which is suitable for a smaller group; If you would not be interrupted by the crowd, workstations are provided for you to dive into work. In a word, the way a university library space used is integrated into this project: any space you want is open as option here.
Besides the library-like experience, the way of “exhibition” is also adapted during the space design. Most occupants here are small or medium size team on start-up phase, which means that the product publication, presentation and even marketing activity requires consideration on the design stage as well. Therefore, 4 display-units and a whole display wall are placed on the first level to meet the presentation needs of the teams. Here the notion of co-working evolves to not only the habitat of the team, but also the habitat of their product.

▽ 1F
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

▽ 1F 吧台
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

▽ 1F 大桌子
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

▽ 1F 卡座
Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space by MAT

多功能独立零售区
空间的首层原为商铺, 租金昂贵。为了回应商业的需求,设计师除了在底层设置了提供服务和饮品的吧台之外,在西侧入口植入了相对独立的零售区。零售区有独立出入口,并通过家具组合与首层大空间分隔。在平时的使用中,该部分与大空间的吧台连通,作为联合办公空间的一部分,此时,零售区的三角桌可以单个使用,也可以拼合成会议、团队工作等等;在早晨和周末等特定的时期,这里还可以作为短时零售以及展示活动使用,成为小型创业团队产品展示推广活动的绝佳场所。
Since first level was formerly defined as business section, it is usual to equip the first level with commercial functions. Apart from the bar that offering service and beverage, there is an independent retail area on the west side of this level. The retail area has a separate entrance and is parted from the large main space by modular furniture. Normally this area is connected to the bar counter as part of the co-working space, and the triangular tables in this area can be used individually or be joined together for meeting and group work; While at specific times, like in the morning or at weekends, this area is also able to serve short-time retail and product display, as the perfect space for the presentation and promotion of small product team.
  • 共2页:
  • 上一页
  • 1
  • 2
  • 下一页
  • 转载请注明出处。

    上一篇:Church of Tea – Songyang Damushan Tea House by DnA_ Design
    下一篇:TUBO Kids Exhibition by Mathery Studio

    1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

    相关文章
    • BMW Vintage Museum by crossboundarie

      BMW Vintage Museum by crossboundarie

    • Coastal Spatial Magician: Avic Zijin

      Coastal Spatial Magician: Avic Zijin

    • Chinese publishing giant Xinhua Book

      Chinese publishing giant Xinhua Book

    • Double Mountains-Batang People's Pr

      Double Mountains-Batang People's Pr

    您所在的位置:建筑图设计网 > 新建筑栏目