新建筑

A Warm Clinic in Tianjin, China by RIGI Design

投稿平台:建筑图网 稿件时间:2017-03-01 欢迎原创投稿至: file@jianzhutu.com

来自睿集设计对的分享。更多关于他们:RIGIdesign on Appreciation towards RIGIdesign for ...


来自睿集设计对的分享。更多关于他们:RIGIdesign on
Appreciation towards RIGIdesign for providing the following description:
齿科诊所并非是一个让人开心的地方,当然任何诊所都不会让人开心:冰冷的挂号台,令人焦虑的等候椅,充满不安的诊室门,充斥着医患双方的互相不信任感。但从精神层面上来讲,诊所理应是个带来希望的场所,至少应该是个温暖的空间,看牙或许并不愉快,但是RIGI用设计在这里做了一些事情,于是这里有了一些温暖,还多了一些关怀。
在RIGI接手这个项目之前,业主已经有了一套完整的空间设计方案,但是并没有解决传统医疗空间存在的问题;RIGI在接受委托后,与业主一起推翻了之前的设计方案。RIGI希望在空间设计上解决医疗空间体验的不舒适,让整个空间呈现出一个不同以往的气氛,通过不同的设计洞见来传递医疗空间需要表达信任与希望。生活中本该有的温暖,友好,开放,沟通与笑容。RIGI希望能在这个空间出现。
Dental clinic is not a happy place to go, or we should say, no clinic could make people feel happy: the cold registration desk, the worrisome waiting chairs and the disturbing doors of the clinic rooms; the whole space is filled with a sense of distrust between doctors and patients. However, from spiritual aspect, clinic should be a place which brings hope, or at least should be a warm space. It might not be a delightful thing to go to the dentist, so RIGI does some magic to this space through design, bringing it some kind of warmth and caring.
Before RIGI took over this project, the owner had already got a complete set of space design plan, but his plan did not solve problems existing in traditional medical space. After RIGI is commissioned to do the design for this project, together with the owner, RIGI overthrows the original design concept. RIGI hopes to get rid of the sense of discomfort created by medical space through the space design, and to create a different atmosphere for the whole space. RIGI hopes to express the idea that medical space needs to show trust and hope through different design insights. There should be warmth, goodwill, openness, communication and smile in life. RIGI wishes that all of these could be shown within this space.
[建筑图网jianzhutu.com支持自助投稿啦]
A Warm Clinic in Tianjin, China by RIGI Design
生活本该更好,因为温暖。这是RIGI心目中的诊所,这是一个RIGI化的生活终端。
Because there’s warmth, life should have been happier. This is a clinic in RIGI’s heart and this is a RIGI-styled life terminal.
A Warm Clinic in Tianjin, China by RIGI Design
A Warm Clinic in Tianjin, China by RIGI Design
齿科的品牌logo及IP形象为橙子,所以RIGI将圆形作为基础元素贯穿整个设计当中,木质材料与选择性色彩的搭配在感官调性上传递温暖的质感。整个空间布局由入口区,儿童区,等候区及就诊区四个模块组成,每一个模块在空间中的作用除了基本的功能之外都有相应的设计洞见,而这四个模块组成了该齿科品牌空间的基因,让冰冷的医疗功能空间转化成与人有关的传递温暖与关怀的生活终端。
The brand logo and brand IP image of this dental clinic is orange. So circle penetrates the whole design as basic element, and wood material and the match of selected colors deliver a warm texture sensually. The space consists of four areas: entrance, kids area, waiting area and clinic. Besides its basic function, each of the areas has its corresponding design insight, and together, these four areas make up the genes of this dental brand and turn the cold medical space into a life terminal which connects to people and spreads warmth and caring.
▽ 平面规划:a.入口区 b. 儿童区 c. 等候区 d. 就诊区,Floor Plan:a. Entrance b. Kids Area c. Waiting Area d. Clinic
A Warm Clinic in Tianjin, China by RIGI Design

入口区 ENTRANCE
齿科坐落于一个创意园区内。从行为角度分析,看病不同于购物,几乎没有偶然性的客人,患者均是了解诊所之后才选择前往。特殊的行业属性使得该空间并不需要为了招揽顾客而使用醒目的店招,一个友好的外立面能淡化医疗空间和患者之间的距离感。因此,RIGI采取了弱化室内室外界限的设计策略,在外立面上通过植物将室内外的空间联系,并尽量精简logo在墙上的尺度,不传递出过分的商业气氛。外立面通过代表平拍IP的圆形元素延伸到室内空间,并应用趣味性的材质表达,营造温暖的商业空间氛围,而前台区域也尽量传递的轻松,平等的态度。至少从入口开始,这就是一个友好的空间,一个温暖的诊室。
This project is located in a creative park. To analyze from the perspective of behavior, seeing a doctor is different from going shopping. There is almost no occasional guest for clinics; patients only choose to come after learning about it. The special nature of this industry determines that this space needs no use of eye-catching signs to attract customers, and a friendly fa?ade could narrow the sense of distance between medical space and the patients. Thus, RIGI adopts a design strategy of weakening the boundary between outdoor and indoor space through using plants on the fa?ade to connect the outdoor and indoor space, and simplifies the scale of the logo on the wall to avoid delivering excessive commercial atmosphere. The fa?ade extends to the interior space through circle, an element from the IP image, and interesting materials are used to create a warm commercial atmosphere. The design of the front desk also tries to present an attitude of relaxed and equal. Starting from the entrance, people could tell this is a friendly space and a warm clinic.
  • 共3页:
  • 上一页
  • 1
  • 2
  • 3
  • 下一页
  • 转载请注明出处。

    上一篇:Eone Retail Shop by Upscaling Operations
    下一篇:The Cloud Pavilion, Shanghai by Schmidt Hammer Lassen Archit

    1.本站遵循行业规范,任何转载的稿件都会明确标注作者和来源,除非此文章网络传播太多有争议;2.本站独家文章请注明来源;3.投稿可能会经我们编辑修改或补充;4.若侵权,请及时联系我们删除:law@jianzhutu.com

    相关文章
    • BMW Vintage Museum by crossboundarie

      BMW Vintage Museum by crossboundarie

    • Coastal Spatial Magician: Avic Zijin

      Coastal Spatial Magician: Avic Zijin

    • Chinese publishing giant Xinhua Book

      Chinese publishing giant Xinhua Book

    • Double Mountains-Batang People's Pr

      Double Mountains-Batang People's Pr

    您所在的位置:建筑图设计网 > 新建筑栏目