湖州帕丁顿双语学校

西塞山前的白鹭,上海交大教育集团(湖州)帕丁顿双语学校/思序设计

Egret in front of the Cissy Mountain, Shanghai Jiaotong University Education Group (Huzhou) Paddington Bilingual School / Think Logic Design Group

 

“随着清晨的阳光洒落大地,顺着孩子们朗朗的读书声寻找,越过山林,穿过道路,一座白色的校园如白鹭安静的停留在湖边。”

"As the morning sun scatters on the earth, looking for the children's reading sounds, crossing the mountains and crossing the road, a white campus like an egret quietly stays by the lake."

 

▼整体鸟瞰图

湖州帕丁顿双语学校插图

 

这便是4年前第一次踏勘项目基地时产生的设计念头,也是伴随着湖州帕丁顿双语学校从概念方案到落地竣工一直遵循的设计理念及目标。

This is the design idea that was created when the first project base was surveyed four years ago. It is also the design philosophy and goal that has been followed by the Hudson Paddington Bilingual School from the concept plan to the completion of the project.

 

▼学校主入口

湖州帕丁顿双语学校插图1

 

概况

Overview

 项目位于湖州中心城区西侧,地处湖州高新开发区西塞山旁。基地西侧为湖州高铁站,东侧为宁杭高速长深段,基地距中心城区6km,大交通十分便利。2015年底,经过上海交大教育集团与当地政府的合作,决定在项目地共同打造一片高起点、高定位的现代教育示范园区。作为启动项目的12年一贯制的湖州帕丁顿双语学校也正式起航。项目建设历时三年,2017年8月土建完工,装修部分完工,预开学。2018年8月装修全部完工,正式开学,目前在校800多学生。并已成为湖州科技新城中的一座富有特色的教育文化名片。

The project is located on the west side of Huzhou Central City, next to Xisai Mountain in Huzhou High-tech Development Zone.The west side of the base is Huzhou High-speed Railway Station, the east side is the long deep section of Nanjing-Hangzhou Expressway, and the base is 6km away from the central city. The traffic is very convenient.At the end of 2015, after the cooperation between Shanghai Jiaotong University Education Group and the local government, it was decided to jointly build a modern education demonstration park with high starting point and high positioning in the project area.The 12-year-old Hudson Paddington Bilingual School, which started the project, also officially set sail.The construction of the project lasted for three years. The civil works were completed in August 2017, and the renovation was completed and pre-opened.In August 2018, the renovation was completed and officially opened. Currently, there are more than 800 students in the school.It has become a distinctive educational and cultural business card in Huzhou Science and Technology New City.

 

▼区位分析

湖州帕丁顿双语学校插图2

 

▼南面整体鸟瞰图

湖州帕丁顿双语学校插图3

 

定位

Positioning

不同于城市中的学校,仅限于服从于周边城市肌理及建筑风貌的延续,湖州帕丁顿双语学校有其特殊性:首先,学校地处城市开发区,并且是开发区的第一个大型公共建筑项目,学校的风格塑造会引领周边城市建设风貌;其次,本学校也是上海交大教育集团在上海之外的第一所K12双语学校,既要体现本土文化又要能彰显国际风范成为设计的核心定位。

Unlike the schools in the city, which are subject to the continuation of the surrounding city texture and architectural style, the Paddington Bilingual School in Huzhou has its own particularity: First, the school is located in the urban development zone and is the first large-scale public building project in the development zone. The style of the school will affect the construction of the surrounding cities. Secondly, the school is also the first k12 bilingual school outside Shanghai, which reflects the local cultural and international characteristics.

 

▼主入口

 

湖州帕丁顿双语学校插图4

概念

concept

“西塞山前白鹭飞,桃花流水鳜鱼肥”。这首张志和的《渔歌子》所描述的场景正是项目所在地,靠近西塞山,西风漾,紧邻西塞山路。在设计初始就以“白鹭”之形为灵感打造学校的整体布局和建筑造型。舒展的建筑布局和白色调成为建筑的主要特征。

"The egrets fly in front of the Cisse Mountains, and the peach blossoms are squid."The scene described by Zhang Zhihe's "Fishing Song" is the location of the project, close to the Cisse Mountain, west wind, and close to the Cisse Mountain Road.Therefore, the design initially created the overall layout and architectural style of the school in the shape of an egret.The stretched architectural layout and white tones are the main features of the building.

 

▼设计概念

湖州帕丁顿双语学校插图5

湖州帕丁顿双语学校插图6

 

项目地湖州是著名的“丝绸之乡”,设计以丝绸“柔顺”之意作为整个学校空间流线塑造的基调,力求打造一个空间柔和,流线顺畅,不同于“兵营式”布局,能体验到空间层次丰富的学校。

In addition, Huzhou is a famous silk town. Designed with the principle of silk suppleness as the principle of streamlining the entire school space, it strives to create a new school space model with a softer space and smooth flow, which is different from the rich experience of the barrack-style layout school.

 

▼室外活动区域

湖州帕丁顿双语学校插图7

湖州帕丁顿双语学校插图8

 

没有行政楼的校园

Campus without administrative building

与其他学校进门就是行政中心不同,整体学校功能围绕图文信息中心展开,设置了文化艺术中心,steam创客中心,体育活动中心三大功能体系,将教学楼、宿舍后勤等功能穿插其中。整体学校的在功能布局上在校方多次讨论之后(建议去掉)取消了行政办公楼的设置,将学校的空间最大程度的释放给学生使用。将教师的办公和其他行政功能接轨国外学校,分别设置在教室内以及校园功能空间外的零碎空间。

Different from other schools, the administrative center is different. The overall school function is centered around the graphic information center. It has three functional systems: the culture and art center, the steam maker center and the sports activity center. The functions of the teaching building and the dormitory logistics are interspersed among them.The functional layout of the overall school was that after the school discussed it many times, the administrative office building was cancelled, and the school space was released to the students to the maximum extent.Integrate the teacher's office and other administrative functions into a fragmented space outside the classroom and outside the campus function space.

湖州帕丁顿双语学校插图9

取消了行政楼后的校园整体围绕教学功能展开,释放了更多空间给学生和老师,同时也从心理上强调了民办学校以“学生为主”的办学理念。

The campus after the administrative building was cancelled and the teaching function was launched around the whole, releasing more space for the students, and also psychologically emphasizing the idea of ​​running a school in a private school.

 

湖州帕丁顿双语学校插图10

 

▼文化艺术中心室内

湖州帕丁顿双语学校插图11

湖州帕丁顿双语学校插图12

湖州帕丁顿双语学校插图13

 

岛式结构与空间整合

Island structure and spatial integration

由于项目基地东西长,南北窄,设计师与校方讨论后将所需要的功能全部罗列在基地内,发现几乎没有学生课后活动的空间了,经过多方讨论后决定竖向借用空间。

Because the project base is long and long, and the north and south are narrow, the designers and the school discussed all the functions they needed in the base. They found that there was almost no space for students to have after-school activities. After many discussions, they decided to borrow space vertically.

湖州帕丁顿双语学校插图14

设计将整体学校竖向上下分置,通过设置一个大平台分割了上下,并连接了学校的各个主要功能板块。将学校的教学功能设置在平台之上,将食堂、办公等配套功能设置在平台之下。一方面,岛式平台连接了学校的所有功能建筑,更加便利师生的课间出行;另一方面,岛式平台将学生与其他服务人员活动平面分开,得学生的课间活动更加的安全和方便。岛式结构既整合了校园的功能空间,也使校园新增了一层学生活动空间。

The design divides the whole school vertically and vertically, and divides the upper and lower by setting up a large platform, and connects the main functional sections of the school.In this way, the teaching function of the school is set on the platform, and the supporting functions such as canteen and office are set under the platform.On the one hand, the island platform links all the functional buildings of the school, facilitating the inter-class travel between teachers and students; on the other hand, the island platform separates the student activities from the activities of other service personnel, making the students' classroom activities more secure. And convenient.The island structure not only integrates the functional space of the campus, but also brings a layer of student activity space to the campus.

 

▼岛式平台连接空间图

湖州帕丁顿双语学校插图15

 

▼校园新增了一层学生活动空间图

湖州帕丁顿双语学校插图16

湖州帕丁顿双语学校插图17

 

 

开放空间与可达

Open space and accessibility

相较于以往学校的轴线感和树形结构,在本次项目基地内都无法实现,并且在设计之初校方就提出要做一所开放性的学校,在有限的空间中开放性和可达性如何实现也是本次设计的重点。

Compared with the axis and tree structure of the previous schools, it is impossible to achieve in this project base, and at the beginning of the design, the school proposed to be an open school, open and accessible in a limited space. How to achieve sex is also the focus of this design.

湖州帕丁顿双语学校插图18

学校整体空间设置上以图文信息中心为中心,东侧将中小学和体育中心作为一个组团围合出一个庭院,西侧将高中与艺术中心及Steam中心作为一个组团围合出一个庭院,两个庭院的交点就是图文信息中心,从主入口进入校园后,两侧到达中心的距离最近。同时设计将整体校园的底层架空,与二层的平台都设计成开放空间,使得师生在校园中既可以自由地行走,又可以快速地到达目的地,实现开放性与可达性的平衡。

The overall space of the school is centered on the graphic information center. The east and west schools and the sports center are combined as a group to form a courtyard. The high school and the art center and the Steam Center are combined as a group to form a courtyard, two courtyards. The intersection is the graphic information center. After entering the campus from the entrance, the distance from the center to the center is the closest.At the same time, the design of the overall campus under the overhead, and the two-tier platform are open, so that teachers and students can walk freely on the campus, but also quickly reach the destination, to achieve a balance between openness and accessibility.

 

▼二层开放空间

湖州帕丁顿双语学校插图19

湖州帕丁顿双语学校插图20

 

▼体育馆室内

湖州帕丁顿双语学校插图21

同时开放空间也具备功能的多重性,例如校园的入口空间,既承担了学校出入口的功能,也作为开放的集会空间,学校这两年的开学典礼都在入口处的空间举行。

At the same time, the open space also has the multiplicity of functions. For example, the entrance space of the campus not only undertakes the function of the entrance and exit of the school, but also serves as an open assembly space. The opening ceremony of the school for the past two years is held in the space of the entrance.

 

▼学校入口

湖州帕丁顿双语学校插图22

 

柔性空间与方正空间

Flexible space and square space

传统学校的空间方正便于使用,但也给学生带来紧张刻板的空间感受,以往一些学校建筑的处理方式就是简单的用彩色来缓解空间压力,本次学校在设计初期概念就是白鹭和丝绸,因此决定以柔性线条和空间的打破菱角分明的空间形态,给学校赋予平等与温和的性格。出于教室空间需要方正的原因,设计将教室等功能空间保留方正,将其他功能空间及灰空间柔性处理,解决了学校的柔性形态与方正教学空间的矛盾,也使得整体学校在形体上柔和顺畅,开放包容。

The space of the traditional school is easy to use, but it also brings students a tight and rigid space. In the past, some school buildings were treated by simply using color to alleviate the pressure on the space. The concept of the school at the beginning of the design was the egret and silk. It was decided to give the school an equal and gentle character by breaking the space shape of the flexible lines and spaces.For the reason that the classroom space needs to be square, the design preserves the functional space such as the classroom, and flexibly handles other functional spaces and gray spaces, which solves the contradiction between the flexible form of the school and the teaching space of the Founder, and also makes the overall school soft and smooth. Open and inclusive.

 

▼柔性线条建筑立面

湖州帕丁顿双语学校插图23

湖州帕丁顿双语学校插图24

湖州帕丁顿双语学校插图25

▼STEAM教室

湖州帕丁顿双语学校插图26

湖州帕丁顿双语学校插图27

▼艺术中心室内

湖州帕丁顿双语学校插图28

 

▼食堂

湖州帕丁顿双语学校插图29

 

▼剧场

湖州帕丁顿双语学校插图30

 

多一条跑道与主动健康

More than one runway and active health

日本环形幼儿园的主动健康的设计方法给我们留下来非常深刻的印象,方便运动的空间带给孩子们的不仅仅是运动本身,更多的还是身体的主动健康。这点也给本次设计带来了很大的启发。本项目基地东西长,南北窄,主要的操场设置在地块的最东侧,地块西侧学生的日常活动很难做到便捷。

The active and healthy design method of the Japanese kindergarten is very impressive. The space that is convenient for sports brings not only the exercise itself, but also the active health of the body.This also brings a lot of inspiration to this design.The base of the project is long in east and west, narrow in the north and south. The main playground is located on the easternmost side of the plot. The daily activities of students on the west side of the plot are difficult to be convenient.

湖州帕丁顿双语学校插图31

湖州帕丁顿双语学校插图32

设计上从东侧的操场上牵引了一根1.2公里长塑胶跑道围绕学校的两个庭院架空空间环绕校园内部各功能空间,学生们下课后推开教室门就可以直接进入跑道运动,教室门口的塑胶跑道引导学生加入运动,运动促进学生主动的健康。

The design draws a 1.2-kilometer-long plastic track from the east side of the playground. The two courtyard overhead spaces around the school surround the functional spaces inside the campus. After the students open the classroom door after class, they can directly enter the runway movement. The plastic runway guides students to join the sport, and the sport promotes students' active health.

 

▼教室门口的塑胶跑道引导学生加入东侧运动场

湖州帕丁顿双语学校插图33

湖州帕丁顿双语学校插图34湖州帕丁顿双语学校插图35

 

校园入口与多重功能

Campus entrance and multiple functions

由于地块南北狭窄的缘故,校园的主入口设计有一定的特殊性,要么堵住整体校园要么一眼看到底,经过与校方的商议,校方希望校园的入口有一定的形象,同时希望学校的一些活动可以直接在入口举行。综合了多方的因素后,设计大胆的将校园的入口设计成一个开放曲面弧形结构,整体通过左右的钢柱支撑,弧形结构下的空间形成开放式的入口,入口下设计了四个小型的序列空间,用于校园历史及活动的展示。由于弧形结构突出整体建筑,并用木色的铝制百叶包裹,形成具有鲜明特色的入口形象,同时由于弧形结构下的空间完整且具有一定的高度,自然形成整个校园的户外剧场,2017年预开学及2018年这两年的新生开学典礼都在此举行。至此,校园的入口兼具了引入空间和聚集空间以及展示空间的功能。

Due to the narrow north and south of the plot, the main entrance design of the campus has certain special characteristics, either blocking the whole campus or seeing the bottom at a glance. After consultation with the school, the school hopes that the entrance of the campus has a certain image, and hopes that some of the schools Activities can be held directly at the entrance.After combining various factors, the design boldly designed the entrance of the campus into an open curved curved structure, which was supported by the left and right steel columns. The space under the curved structure formed an open entrance, and four small holes were designed under the entrance. The sequence space is used for the display of campus history and events.Because the curved structure highlights the whole building and is wrapped with wood-colored aluminum louvers, it forms a distinctive image of the entrance. At the same time, due to the complete space and a certain height under the curved structure, the outdoor theater of the entire campus is naturally formed. Pre-opening and the opening ceremony of the new students in 2018 are held here.At this point, the entrance to the campus has the function of introducing space and gathering space as well as display space.   

 

▼校园南入口展示空间 

湖州帕丁顿双语学校插图36 湖州帕丁顿双语学校插图37                                        

湖州帕丁顿双语学校插图38湖州帕丁顿双语学校插图39

 

▼学校次入口

湖州帕丁顿双语学校插图40
湖州帕丁顿双语学校插图41

湖州帕丁顿双语学校插图42

 

图文信息与随处阅读

Graphic information and reading anywhere

作为一所全新学校的图文信息中心,不同于一所历史悠久学校的图书馆较大的面积以及丰富馆藏书籍,新学校的图文信息中心以电子阅览为核心内容,将课上与课后的内容通过电子化的信息文件在服务器上全校共享,这样一来大量减少了实体书籍所需要的大量空间和设备。同时设计通过将校园的零碎空间趣味化,增加学生随处都可阅读的空间。这样一来大大的减少了图文信息中心的面积,设计将其打造成整个学校的智能核心,同时具备在其中阅读,互动,展示的新型图书馆空间。

As a graphic information center of a brand-new school, unlike the large area of ​​a library with a long history and a large collection of books, the graphic information center of the new school takes electronic reading as the core content, and will be in class and after school. The content is shared across the school on the server through electronic information files, which greatly reduces the amount of space and equipment required for physical books.At the same time, the design increases the space that students can read anywhere by making the campus's piecemeal space interesting.This greatly reduces the area of ​​the graphic information center, designing it to become the intelligent core of the entire school, and at the same time has a new library space in which to read, interact and display.

 

▼图文信息中心二层

湖州帕丁顿双语学校插图43

 

▼图文信息中心局部

湖州帕丁顿双语学校插图44

 

▼图文信息中心室内

湖州帕丁顿双语学校插图45湖州帕丁顿双语学校插图46

湖州帕丁顿双语学校插图47

 

白鹭的羽翼与立面层次

Feather and Elevation Level of Egret

校园主体选择白色作为基准颜色,同时将图文信息中心,艺术中心与体育馆通过木色的铝百叶进行色彩上的强化。教学楼的立面是本次设计主要体现出白鹭羽翼的建筑部分,但是仅仅通过白色涂料会让建筑主体显得单调,因此设计通过将白色涂料与白色穿孔板结合,通过立面上的间隔处理以及楼层间的绿色铝条镶嵌其中,使得整体立面在白色主题下富有一定的材料层次。

The main body of the campus chooses white as the base color, and strengthens the color of the image information center, Art Center and gymnasium through the wood-colored aluminum shutters. The facade of the teaching building is the architectural part of the egret feathers, but the main body of the building will appear monotonous only through the white paint. Therefore, the design combines the white paint with the white perforated panels, through the treatment of the facade spacing and the green aluminium bar between floors, which makes the overall facade rich in a certain level of material under the white theme.

 

▼建筑细部(白色涂料与白色穿孔板结合)

湖州帕丁顿双语学校插图48

从建筑概念的提出到立面的生成,设计都围绕着白鹭展开。白鹭既是建筑所要体现的整体形象同时也是建筑各个细节所采取的策略依据。

From the concept of architecture to the generation of elevation, the design revolves around the egret. Egret is not only the overall image of the building to be reflected, but also the strategic basis for the details of the building.

 

▼白鹭展开的建筑立面

湖州帕丁顿双语学校插图49

 

成长的校园与大树

Growing campus and big tree

学校与其他建筑不同之处是其成长性,一所学校建造完成后还会随着教学功能和师生活动而不断变化,也正是在这样不断的互动中,校园的文化和厚重感慢慢建立起来。如同一颗小树苗成长位大树,不同的环境、空间、土壤,生长称为不同的大树。在本学校的设计中我们给学校留有一部分空白空间,如架空层和屋顶平台等空间,随着师生的增加以及互动可便利的增加新的功能空间。校园如大树,不断成长,不断完善。

The difference between a school and other buildings is its growth. When a school is completed, it will change with the teaching function and the activities of teachers and students. It is in this constant interaction that the culture and weight of the campus slowly Established.Just like a small uncle grows in a big tree, different environments, spaces, and soils are called different trees.In the design of the school, we leave some blank space for the school, such as the space layer and the roof platform. With the increase of teachers and students and interaction, it is convenient to add new functional space.The campus is like a big tree, growing and improving.

 

▼校园内景

湖州帕丁顿双语学校插图50

湖州帕丁顿双语学校插图51

 

西塞山前的白鹭,筑巢,停留。

Egrets in front of the Cicada Mountains, nesting and staying.

上海交大教育集团(湖州)帕丁顿双语学校落地,生根,成长。

Shanghai Jiaotong University Education Group (Huzhou) Paddington Bilingual School has landed, rooted and grown.

 

▼总平面图

湖州帕丁顿双语学校插图52

 

▼一层平面图

湖州帕丁顿双语学校插图53

 

▼二层平面图

湖州帕丁顿双语学校插图54

 

▼三层平面图

 

湖州帕丁顿双语学校插图55

 

▼四层平面图

 

湖州帕丁顿双语学校插图56

 

▼五层平面图

湖州帕丁顿双语学校插图57

 

中国建筑报道网

中国建筑报道网

本页面资料转自中国建筑报道网,版权归中国建筑报道网所有,请支持正版。 单位名称:优易地(北京)文化传媒有限公司 单位性质:企业 网站备案:京ICP备17015080号-2 网站名称:建筑报道网 网站首页:archreport.com.cn

相关推荐

暂无相关文章!

微信扫一扫,分享到朋友圈

湖州帕丁顿双语学校
返回顶部

显示

忘记密码?

显示

显示

获取验证码

Close