义乌市文化广场

市民舞台——义乌市文化广场

Yiwu Cultural Square — A Civic Stage

 

义乌文化广场选址于义乌经济技术开发区义乌江畔,总建筑面积为82360平方米,是集文化娱乐、教育培训、体育健身等多种功能为一体的大型文化综合体。

 

The project is situated in Yiwu Economic - technological Area and beside Yiwu River. With a total construction area of 82,360 sqm, it's a large cultural complex that serves a multitude of purposes including cultural and recreational activities, education and training, sports and physical exercise, etc.  

 

义乌市文化广场插图

义乌市文化广场插图1

华灯初上的主入口 Main entrance with lights on at nightfall

 

义乌市文化广场插图2

 

义乌以小商品而闻名于世界,这里中小企业密集,民营经济高度发展,反映在城市建设上就是大量同质化小体量高密度的建筑弥漫,市民渴望标志性城市建筑以及开放的公共活动场所。义乌被纳入浙江中心城市规划后,开始向发展成为国际化大城市迈出坚定的步伐,市政府希望以义乌文化中心建设为契机,为市民奉献精彩的“城市礼盒”,向世人展示义乌城市新的形象,并宣示其面向国际面向未来的文化信心。

 

如何在大尺度的现代化建筑中,恰当地表达对地方文化的尊重,如何在表现现新兴城市的现代化风貌和关照市民的传统人文情怀之间找到平衡点和切入点是设计关注的重点问题。

 

设计聚零为整,以极简的建筑形体统筹复杂的建筑功能,以宏大的体量使之区别于城市中的普通建筑。

 

Globally renowned for its burgeoning small commodity market, Yiwu is a Chinese city where small and medium-sized enterprises are densely concentrated and private economy is highly developed, which are reflected in the urban built landscape — awash with a large number of homogenized, small-scale and high-density buildings. The local citizens have a strong desire for iconic city architectures and open places for public activities. After being included in the central city planning scheme of Zhejiang Province, Yiwu has begun to take firm steps towards becoming an international metropolis. The municipal government hoped to take the construction of Yiwu cultural center as an opportunity to show citizens a new city image and declare cultural confidence to the world and future.

 

As approaching the design of the large multifunctional cultural complex, the key considerations were how to express respect to local culture in an appropriate manner, and how to present the modern appearance of the emerging city whilst taking into account local people's traditional and humanistic sentiments.

 

The design gathers parts into an integrated whole, incorporates and coordinates complicated functions within a minimalist architectural structure, and produces a large architectural volume that differs from that of ordinary buildings in the city.

 

义乌市文化广场插图3

市民舞台的晨练人群 Citizens doing morning exercise on the urban stage

 

义乌市文化广场插图4

下沉广场晨练的市民 Citizens doing morning exercise on the sunken square

 

义乌市文化广场插图5

在市民舞台起舞的演员 An actress dancing on the urban stage

 

传承中国传统建筑中以庭院为中心的营造传统,本项目中建筑的中心不是宏大的厅堂,而是由下沉广场通过坡道、大台阶蜿蜒至屋顶花园的立体庭院,其中的空间与动线组织,起承转合,步移景异,也是对中国传统园林空间组织手法的学习和发扬。剧院、健身中心、青少年宫三大功能区块围绕立体庭院呈合院展开,合院的第四面则是巨大的主入口空间。主入口巨大屋顶如云垂天际,入口下巨大的灰空间正是源于戏台、祠堂等江南传统的公共空间模式,十分适合江南地区的公共文化活动要求。大屋顶下的城市舞台最为市民所喜爱,这里遮风避雨又视野良好,可同时欣赏到美丽的义乌江景与都市的繁华,每天清晨都有市民专程到此健身、运动、休憩。大屋顶檐下抽象的红色叠涩造型,既像舞台的帷幕又像宫殿的斗拱,体现出浓郁的东方文化气息。红色的金属幻彩板是设计师为本项目特别定制的“义乌红”,其特点是:平常为朱红,在特定的光线角度下却呈现出灿烂的金黄色。“义乌红”隐喻着义乌可以为世界各地商旅提供发现财富、实现梦想的机会,到义乌文化广场寻找那一抹“金色”,已经成为参观者经常参与的趣事。

 

The project inherits the courtyard-centered spatial layout of traditional Chinese architectures. As opposed to arranging a big hall in the center area of the building, the architects designed a multi-dimensional courtyard, which starts from a sunken square, stretches upwards along slopes and big steps and eventually reaches the rooftop garden, featuring a flexible and smooth circulation and offering varying views for people at each step. Such design also draws on the spatial organization techniques of traditional Chinese gardens. Around three sides of the courtyard, the functional zones of theatre, fitness center, youth  center are orderly arranged, while the other side is the main entrance with a huge roof resembling a cloud hanging up in the sky. The wide "gray space" under the entrance is derived from the spatial pattern of traditional public areas in southern China such as performance stages and ancestral halls, which perfectly meets the demands of local public cultural events. The urban stage under the expansive roof is the most popular with citizens, where they are protected from wind and rain and can also enjoy a good view of the enchanting river scenery and bustling cityscape. Every morning, lots of people come there for sports, exercise and rest. The abstract red corbels under the eaves of the big roof have a unique form, looking like stage curtains and ancient Chinese palaces' brackets, which embodies traditional oriental culture. The red color of metal plates was customized, called "Yiwu Red". Those plates are characterized by changing hues, which are vermilion in normal conditions and present brilliant golden color under light from certain angles. "Yiwu Red" implies that the city can provide merchants worldwide with fantastic opportunities to seek wealth and realize their dreams. To search for the surprising "golden hue" has become a fun thing for tourists to do at the Yiwu Culture Square.

 

义乌市文化广场插图6

屋顶花园局部 Part of the rooftop garden

 

义乌市文化广场插图7

由大台阶望市民舞台 Viewing the urban stage from big steps

 

义乌市文化广场插图8

定角度下金属板呈现灿烂的金色 Brilliant golden colour  the metal panels present at a specific angle

 

义乌市文化广场插图9

有下沉广场看大屋檐 Viewing the large roof from the sunken square

 

义乌市文化广场插图10

屋檐与城市 Roof and the city

 

下沉广场结合观演席设计,适合中国特色的群众文化活动的开展。攀登过漫长的大台阶可以到达屋顶天台,那里有开阔的屋顶花园,登高望远,义乌江、钓鱼矶、狮子山的美景尽收眼底。极简的沿江立面在夜幕降临后可以变化成巨大的屏幕,变幻的屏幕在义乌江波光的倒影下更焕发出迷人光彩,成为城市的一道靓丽风景。

 

The sunken square is combined with a stepped seating area, making it suitable for organizing public cultural activities with Chinese characteristics. When walking across the long and big steps and reaching the wide open rooftop, people can have a panoramic view of the charming Yiwu River, Diaoyuji Park, and Lion Mountain. As night falls, the simplistic facade facing the river turns into a huge screen, which becomes more glamorous by reflection of the gleaming Yiwu River, hence presenting a gorgeous view of the city.

 

义乌市文化广场插图11

沿江夜景鸟瞰 Aerial night view  along the river

 

义乌市文化广场插图12

幕墙细节 Details of the curtain wall

 

义乌市文化广场插图13

由舞台看观众厅 Viewing the auditorium from the stage

 

义乌市文化广场插图14

室内局部——楼梯与灯具 Part of the interior  staircase and lamps

 

 

项目名称:义乌市文化广场

项目地点:中国、浙江省、义乌市、经济技术开发区、新科路与西江路的交叉口

场地面积:29362平方米

建筑面积:82360平方米

室内面积:77950平方米

容积率:1.24

绿化率:16.4%

设计单位:浙江大学建筑设计研究院有限公司

公司网站:http://www.zuadr.com/

建筑师:董丹申 邱文晓 陈瑜 郑茂恩 章嘉琛

结构工程师:沈金、程柯、丁磊、鲍侃袁、倪闻昊、李少华、陈刚、金振奋

机械、电器、管道顾问:杨毅、陈激、郑国兴、任晓东、杨文征、孙登峰、方火明、陈周杰、邵春廷、杨国忠、林华、李向群

照明顾问:崔自创

估算师:孙文通、周永杰

主要材料:铝塑复合板—阿鲁克邦Alucobond、LOW-E玻璃—春水玻璃、铝型材—南亚铝材

摄影师:赵强

 

Project name: Yiwu Cultural Square

Location: intersection of Xinke Road and Xijiang Road, Economic-technological Development Area, Yiwu, Zhejiang, China

Site area: 29,362 sqm

Gross floor area: 82,360 sqm

Interior space area: 77,950 sqm

Plot ratio: 1.24

Greening rate: 16.4%

Architectural design company: The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD)

Architectural design company website: http://www.zuadr.com/

Architects: Dong Danshen, Qiu Wenxiao, Chen Yu, Zheng Maoen, Zhang Jiachen

Structural engineers: Shen Jin, Cheng Ke, Ding Lei, Bao Kanyuan, Ni Wenhao, Li Shaohua, Chen Gang, Jin Zhenfen

MEP consultants: Yang Yi, Chen Ji, Zheng Guoxing, Ren Xiaodong, Yang Wenzheng, Sun Dengfeng, Fang Huoming, Chen Zhoujie, Shao Chunting, Yang Guozhong, Lin Hua, Li Xiangqun

Lighting consultant: Cui Zichuang

Quantity surveyors: Sun Wentong, Zhou Yongjie

Main materials: aluminum composite panels (Alucobond), low-e glass (Chunshui), aluminum profiles (Nanya)

Photography: Zhao Qiang

中国建筑报道网

中国建筑报道网

本页面资料转自中国建筑报道网,版权归中国建筑报道网所有,请支持正版。 单位名称:优易地(北京)文化传媒有限公司 单位性质:企业 网站备案:京ICP备17015080号-2 网站名称:建筑报道网 网站首页:archreport.com.cn

相关推荐

暂无相关文章!

微信扫一扫,分享到朋友圈

义乌市文化广场
返回顶部

显示

忘记密码?

显示

显示

获取验证码

Close