运河源生活美学馆

gad作品 | 与城市标签共此时:运河源生活美学馆

gad Work | Stay with the City Label at This Moment: Canal Source Life Aesthetics Museum

 

 

杭州,一座因水而兴的城市,绵延流淌数千年的京杭大运河在江南的起讫流域,滋养着杭州不尽的自然和人文景观。运河作为杭州三项世界文化遗产之一,以横跨东西的拱宸桥为标志节点串联着两岸历史文脉,慢行其间可以从容拾起一份烟雨街巷的闲逸。而伴随着城市更新发展,城北区块即将以运河为轴,打造一座对标悉尼达令港的运河湾综合体。当古与今在此交汇,我们以设计回应,勾勒出兼收并蓄的生活风貌。

 

Hangzhou, a city that is thriving because of water, is the starting place of Beijing-Hangzhou Grand Canal. The canal which has been flowing for thousands of years has nourished many natural and cultural landscapes of Hangzhou. As one of the three world cultural heritage sites in Hangzhou, the canal links the eastern and western Hangzhou through Gongchen Bridge, a bridge across the canal. While strolling along it, you can feel the leisure of slow life. With the development of the city, the Northern part of Hangzhou will soon be built into a canal bay complex against Sydney Darling Harbor. When the ancient and the present meet here, we respond with a design to outline an eclectic lifestyle.

 

运河源生活美学馆插图

运河源生活美学馆插图1

 

从古运河提取建筑语言

Extract architectural language from the ancient canal

 

建筑坐落于杭州拱墅区运河西畔,与拱宸桥直线距离约1.5千米,设定为清晰明确的展示功能,由两个独立展示中心组成。周边的桥西直街历史街区,见证了清末到民国杭州近现代工业发展轨迹。由于城市的扩展,此区域已经成为杭州城市中心区的一部分。随着时代的变迁,沿河的运输功能逐渐被休闲娱乐、文化展示功能覆盖,保留下来的历史建筑带有一定的共通符号。不论是清末之前低矮的灰墙黛瓦民居,还是民国时期兴建的联排厂房或码头仓库,均具备「坡屋顶」元素。我们从建筑形制上做出归纳,为项目积载传统底蕴,呼应基地的原生肌理。

 

The building is located on the west side of the canal in Gongshu District, Hangzhou. It is about 1.5 kilometers away from Gongchen bridge and is separated into two independent exhibition centers with clear display functions. The surrounding Qiaoxizhi Street Historic District witnessed the development of modern industrial development in Hangzhou from the late Qing Dynasty to the Republic of China. Due to the expansion of the city, this area has become a part of the city center of Hangzhou. With the changes of the times, the transportation function along the river has gradually been replaced by recreational and cultural display functions, but the preserved historical buildings have certain common symbols. Whether it is a low-rise residential building with gray wall and black tiles built in late Qing Dynasty, or a townhouse or dock warehouse built during the Republic of China, they all have a "sloping roof". We make a summary from the architectural form so as to show the traditional heritage of the project to respond to the original texture of the base.

 

运河源生活美学馆插图2入口透视 ©️ 杨光坤 

 

运河源生活美学馆插图305-南侧立面 ©️ 杨光坤 

 

运河源生活美学馆插图4

©️ 姚力

 

构造一体化的现代演绎

Modern interpretation of structural integration
 

设计师以简洁的现代语言进一步演绎运河新风貌。构造一体化的手法,即屋顶和墙面采用同种材质,为传统的立面比例关系赋予相对当代的感官体验,塑造出建筑的体积感。建筑前场由一片静谧的水面围合,衔接运河,纯粹的体量呈现一种上浮姿态。停留于入口处,轻巧的坡道在水面上铺开,硬朗通透的剖切面映入眼帘,得以遥遥领略室内典雅的气息。材料色彩与质感亦从周边传统建筑中提取,采用素雅的干挂瓷砖,更增添了整体的轻盈感。

 

The designer further explains the new look of the canal in simple modern language. The structure is integrated with the roof and the wall are made of the same material, which gives the traditional facade a relatively contemporary sensory experience and creates a sense of volume in the building. The front of the building is surrounded by quiet water connected to the canal. This presents a floating vision of the building. Staying at the entrance, the light ramps are spread out on the water, and the section cutting plane is in sight, allowing you to experience the elegance of the interior. The color and texture of the material also imitate the surrounding traditional buildings. The elegant dry hanging tiles add a sense of lightness to the building.

 

运河源生活美学馆插图5运河鸟瞰

 

运河源生活美学馆插图6横向舒展的体量

 

运河源生活美学馆插图7

临河视角 ©️ 杨光坤

 

运河源生活美学馆插图8

 ©️ 姚力

 

欲扬先抑的剧场式观景

A theater-style view

 

因基地狭长且共享入口,出于对人流动线的引导,加入交错坡屋顶体量,强化入口中心区域,并丰富建筑形态。坡道两侧密植修竹,与建筑格栅元素的光影婆娑交映,访客体验情绪铺垫后达成空间的转换,观览面向运河的开敞全景。两侧室内区域设置无边框长条宽荧幕大窗,将运河及对岸城市景观纳入框景,充分利用了运河资源。沿河展开的室内界面错落灵动,步移景异中可走出室外,深入贴近滨河场景。

 

Since the entrance of the base is narrow and shared, in order to guide the flow of people, we add roofs of interlaced ramp to strengthen the entrance center area and enrich the architectural form. The bamboo trees are densely planted on both sides of the ramp, well matched with the light and shadow of the building's grille. After emotions of visitors are enhanced, the space is transformed and the panorama of the canal is viewed. On both sides of the indoor area, there is a frameless long and wide screen, which integrates the canal and the opposite city landscape into the frame, making full use of the canal resources. The view along the canal is intricate and moving, and you can walk out of the building to get close to the riverside scene.
 

运河源生活美学馆插图9

内部空间 ©️ 杨光坤

 

运河源生活美学馆插图10

内部空间 ©️ 姚力

 

运河源生活美学馆插图11

 

结 语

Conclusion
 

运河源生活美学馆作为展览建筑,使命在于营造“枕河人家”的美好氛围,传递诗意与烟火交融的精神特质。追本溯源,我们在设计策略上贯穿始终对地域特质的回应、提炼,从建筑和场所的历史文脉关系中挖掘调研,因地制宜打造符合时代气质的作品。

 

As the exhibition building, the Canal Source Life Aesthetics Museum aims to create a beautiful atmosphere of “Riverside House” and convey the spiritual qualities of poetry and fireworks. Tracing back to the source, when designing, we respond to the regional characteristics and explore the historical context of architecture and places, and create a work that conforms to the times and temperament according to local conditions.

 

运河源生活美学馆插图12

运河源生活美学馆插图13

运河源生活美学馆插图14

 

 

项目名称:运河源生活美学馆

项目地点:浙江杭州

详细地址:拱墅区石祥路与古运河路交叉口以北

项目类型:展示中心

设计时间:2018.12-2019.5

建成时间:2019.9

项目规模:2640.00㎡

设计单位:gad

项目总监:张微

项目负责:廖晓华

完整团队成员

建筑:杨方铱、杨肇伦

结构:刘斌、倪伟杰

给排水:聂莉

暖通:吴健

电气:董春彤

其他参与者:

室内设计:dia丹健国际

景观设计:上海大器景观设计

幕墙设计:浙江省工业设计研究院

泛光设计:KLD设计

业主:融创东南

摄影:姚力,杨光坤

结构手法:框架结构

建筑材料:石英砖、仿木纹铝板

 

Project Name: Canal Source Life Aesthetics Museum

Project Location: Hangzhou, Zhejiang

Address: North of the intersection of Shixiang Road and Guyunhe Road, Gongshu District

Project Type: Sales Office

Design Time: December, 2018-May, 2019

Built in: September, 2019

Project Size: 2640.00

Design Unit: gad

Project Director: Wei Zhang

Project Leader: Xiaohua Liao

Full team members

Building: Fangyi Yang, Zhaolun Yang

Structure: Bin Liu, Weijie Ni

Water Supply and Drainage: Li Nie

HVAC System: Jian Wu

Electrical: Chuntong Dong

Other Participants:

Interior Design: dia Danjian International

Landscape Design: Shanghai Daqi Landscape Design

Curtain Wall Design: Zhejiang Industry Design & Research Institute

Floodlight Design: KLD design

Owner: Sunac

Photography: Li Yao, Guangkun Yang

Structure: Frame Structure

Building Materials: Quartz brick, wood-imitation grain aluminum

中国建筑报道网

中国建筑报道网

本页面资料转自中国建筑报道网,版权归中国建筑报道网所有,请支持正版。 单位名称:优易地(北京)文化传媒有限公司 单位性质:企业 网站备案:京ICP备17015080号-2 网站名称:建筑报道网 网站首页:archreport.com.cn

相关推荐

暂无相关文章!

微信扫一扫,分享到朋友圈

运河源生活美学馆
返回顶部

显示

忘记密码?

显示

显示

获取验证码

Close